di. dec 5th, 2023

Introductie

De jaren 50 hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten op de verlichtingsindustrie. Het was een tijd waarin de moderne esthetiek en functionaliteit samenvloeiden om tot de ontwikkeling van iconische ontwerpen te leiden. De invloed van de De Stijl-beweging op de verlichtingsindustrie in de jaren 50 was aanzienlijk. In dit artikel gaan we dieper in op de De Stijl-beweging en haar impact op de 50s verlichting.

Wat is De Stijl-beweging?

De Stijl-beweging was een Nederlandse kunstbeweging, opgericht in 1917 door een groep kunstenaars, waaronder Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. De beweging was gericht op het verminderen van kunst tot de essentie, door middel van geometrische vormen, primaire kleuren en pure lijnen.

De invloed van De Stijl-beweging op verlichting

De invloed van De Stijl-beweging was ook overduidelijk zichtbaar in de verlichting van de jaren 50. Het minimalisme en de geometrische precisie van de De Stijl-beweging waren perfect compatibel met de industriële productiemethoden die in die tijd ontwikkeld werden.

50s verlichting ontwerpen

Een van de bekendste en meest invloedrijke ontwerpen uit de jaren 50 verlichting is de Arco lamp, ontworpen door Achille en Pier Giacomo Castiglioni. Dit iconische ontwerp, dat in 1962 werd geïntroduceerd, heeft een indrukwekkende boog van meer dan 2 meter lang en een marmeren voet om de lamp in balans te houden.

Een andere memorabele ontwerp uit die tijd is “Sputnik” kroonluchter, die zijn naam en vorm ontleent aan de Russische satelliet die in die tijd veel aandacht kreeg.

Conclusie

De impact van de De Stijl-beweging op de verlichtingsindustrie in de jaren 50 was aanzienlijk en blijft tot op de dag van vandaag relevant. De minimalistische esthetiek en functionele stijl van de De Stijl-beweging hebben geleid tot de ontwikkeling van iconische ontwerpen die nog steeds een inspiratiebron zijn voor hedendaagse verlic

Door Candice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *