zo. mei 26th, 2024

Gerrit Rietveld was een van de meest invloedrijke Hollandse meubelontwerpers van de 20e eeuw. In 1923 ontwierp hij de iconische “Hanglamp” die tot op de dag van vandaag een van zijn meest herkenbare ontwerpen blijft. De Hanglamp was Rietveld’s eerste poging om een nieuwe soort verlichting te creëren die zowel praktisch als esthetisch aantrekkelijk was, zonder in te boeten aan zijn minimalistische esthetiek.

De geschiedenis van de Hanglamp

De Hanglamp is ontworpen in de jaren 20 van de vorige eeuw, een periode waarin Rietveld probeerde om zijn minimalisme meer uit te drukken door middel van een enkelvoudig materiaal en geometrische vormen. Het basisconcept van de Hanglamp was om een verlichtingsarmatuur te creëren die bestond uit rechte lijnen en hoeken, en die slechts één enkel materiaal gebruikte – hout.

Rietveld’s minimalistische Hanglamp was de steunpilaar van zijn meubelontwerpfilosofie van De Stijl-beweging die werd opgericht door Piet Mondriaan en Theo van Doesburg. De Stijl-beweging was een artistieke groep die bekend stond om hun gebruik van heldere, felle kleuren en geometrische vormen om zo het rationalisme van het moderne leven te benadrukken.

Een minimalistisch meesterwerk

Rietveld’s Hanglamp is een meesterwerk van minimalistisch design en straalt een gevoel van eenvoud en functionaliteit uit. De lamp is samengesteld uit een reeks verticale en horizontale elementen van hout die in verschillende hoeken zijn geplaatst. Deze elementen vormen een open kader waardoor het licht kan schijnen.

Het gebruik van hout als enige materiaal in de Hanglamp is niet alleen praktisch en esthetisch, maar ook symbolisch. Hout is een natuurlijk materiaal dat past bij de filosofie van De Stijl-beweging om kunst te vereenvoudigen tot de essentie van het leven. Bovendien creëert het gebruik van hout een warme en uitnodigende sfeer die mooi contrasteert met het minimalistische uiterlijk van de lamp.

Een populair design

De Hanglamp van Rietveld is vandaag de dag nog steeds een populair ontwerp. Het wordt vaak verkocht als een productiemodel, maar er zijn ook talloze replica’s en kopieën van gemaakt. Dit ontwerp van Rietveld heeft de tand des tijds doorstaan en is nog steeds relevant in de moderne wereld van design.

Door Candice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *