zo. jun 23rd, 2024

De Grand Bazaar in Istanbul

De Grand Bazaar in Istanbul is een van de meest bezochte toeristische attracties in Turkije en is een paradijs voor shoppers die op zoek zijn naar authentieke Turkse producten. Gelegen in het historische hart van Istanbul, staat de Grand Bazaar bekend om zijn unieke verzameling van Turkse ambachten, antiek, textiel, kruiden en nog veel meer. Een van de meest populaire items in de bazaar zijn de betoverende Turkse lampen.

Turkse lampen

Turkse lampen staan bekend om hun unieke stijl en schoonheid. Ze zijn gemaakt van gebrandschilderd glas en hebben felle kleuren en ingewikkelde patronen. Het glas wordt met de hand geblazen en vervolgens versierd met kleine stukjes glas, waardoor elke lamp een uniek meesterwerk is. De lampen zijn er in verschillende maten en vormen, van kleine tafellampen tot grote hanglampen.

De geschiedenis van Turkse lampen

De geschiedenis van Turkse lampen gaat terug tot de 16e eeuw, toen moslimkunstenaars begonnen met het maken van prachtige lampen voor moskeeën en paleizen. De lampen werden gebruikt om de heilige teksten van de Koran te illustreren en om het licht van Allah te tonen. Later werden de lampen ook gebruikt als decoratieve kunstwerken en werden ze een symbool van de Ottomaanse rijkdom en luxe.

De verschillende soorten Turkse lampen

Turkse lampen zijn er in verschillende soorten en maten. Hieronder staan enkele van de populairste soorten:

 • Hanglampen: Dit zijn de grootste en meest indrukwekkende lampen. Ze zijn perfect voor grote ruimtes en zijn vaak versierd met geometrische patronen.
 • Tafellampen: Dit zijn de kleinere versies van de hanglampen en zijn perfect voor het creëren van een warme en gezellige sfeer in een kamer.
 • Staande lampen: Dit zijn lampen die op de grond staan en vaak worden gebruikt als decoratieve objecten in een kamer.

Hoe maak je een Turkse lamp?

Het maken van een Turkse lamp is een langdurig proces dat meerdere dagen kan duren. Hieronder staan enkele stappen die worden genomen om een lamp te maken:

 1. Het glas wordt op maat gesneden en vervolgens geverfd in verschillende kleuren.
 2. Het glas wordt geblazen en vormgegeven tot de gewenste vorm.
 3. Kleine stukjes glas worden op het oppervlak van de lamp geplakt om patronen te creëren.
 4. De lamp wordt gebakken in een oven om de stukjes glas aan het oppervlak te hechten.
 5. De lamp wordt gepolijst en gereinigd om het glas te laten glanzen.

Tips voor het kopen van Turkse lampen

Als je van plan bent om een Turkse lamp te kopen, zijn hier enkele tips die je kunnen helpen:

 • Vermijd het kopen van goedkope imitaties die in China worden gemaakt. Deze lampen zijn van lage kwaliteit en zullen snel breken.
 • Controleer de kwaliteit van het glas en of er barsten of beschadigingen zijn.
 • Vraag de verkoper om een ​​certificaat van echtheid om er zeker van te zijn dat je een authentieke Turkse lamp koopt.

Turkse lampen zijn een perfecte manier om een ​​vleugje exotische elegantie toe te voegen aan elke kamer. De Grand Bazaar in Istanbul biedt een breed scala aan prachtige lampen waaruit je kunt kiezen. Het kopen van een Turkse lamp is niet alleen een manier om een ​​mooi decoratief object te verkrijgen, maar ook om een ​​stukje geschiedenis en cultuur te ervaren. Iedereen die Istanbul bezoekt, mag de betoverende Turkse lampen op de Grand Bazaar niet missen.

Door Candice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *