do. jun 13th, 2024

Wat zijn moderne tuinen?

Moderne tuinen zijn ontworpen om perfect te passen bij de hedendaagse architectuur en onze moderne manier van leven. Deze tuinen hebben over het algemeen strakke lijnen en minimalisme als uitgangspunt. Moderne tuinen kenmerken zich door geometrische vormen, rechte lijnen, en een gedurfde beplanting. Er wordt vaak gebruik gemaakt van onderhoudsarm materiaal, zoals beton, metaal en hout.

Ontwerp van een moderne tuin

Het ontwerpen van een moderne tuin begint met het creëren van een basisplan. Teken een plattegrond van de ruimte en identificeer het gedeelte van de tuin waar je graag zitgedeelten wilt plaatsen. Houdt jouw tuin minimalistisch door het gebruik van een paar grote elementen en beperk het aantal kleuren. Dit brengt rust en eenheid in de tuin en zorgt ervoor dat er een goede balans is tussen de bestrating en beplanting.

Elementen van een moderne tuin

Beplanting

Moderne tuinen zijn vaak eenvoudig zonder veel beplanting en hebben een beperkt kleurpalet. De focus ligt op structurele planten, zoals heesters met strakke lijnen en bomen met een minimalistische vorm. Succulenten en vetplanten zijn perfect voor moderne tuinen omdat ze gemakkelijk te onderhouden zijn en een mooi contrast creëren met harde oppervlakken, zoals beton en steen.

Water

Water is een belangrijk element in moderne tuinen. Een strakke, vijver of waterelement zorgt voor een prachtig contrast met de minimalistische omgeving.

Bestrating

Moderne tuinen maken veel gebruik van strakke bestrating, bijvoorbeeld betonplaten, natuursteen tegels of grind. Er worden vaak geometrische patronen gebruikt om te zorgen voor een visuele interesse.

Verlichting

Verlichting is belangrijk in moderne tuinen en kan een dramatisch effect creëren. Geef de voorkeur aan stijlvolle, moderne verlichting. Met de juiste verlichting kan de tuin ook in de avonduren worden gebruikt en geeft het de tuin de perfecte sfeer.

Onderhoud van een moderne tuin

Een van de voordelen van een moderne tuin is dat ze meestal minder onderhoud vereisen. Goed gekozen beplanting vereist weinig tot geen water, en het minimalistische ontwerp voorkomt extra werk. Een regelmatige controle op eventuele beschadigingen of slijtage is wel aan te raden.

Inspiratie voor moderne tuinen

Er zijn veel manieren om inspiratie op te doen voor moderne tuinontwerpen. Google is een goede plek om te beginnen, net als Pinterest. Maar ook in tijdschriften en boeken over tuinontwerp vind je veel moderne tuinen om ideeën op te doen. Het is ook mogelijk om een ervaren tuinontwerper in te huren om jouw droomtuin te realiseren.

Door Candice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *