zo. jun 23rd, 2024

Inleiding

Verlichting is een cruciaal onderdeel van interieur- en exterieurontwerp. Het kan de sfeer bepalen en een ruimte van karakter voorzien. Eastern lighting design, oftewel oosterse verlichtingsontwerp, is een designstijl die steeds populairder wordt. Het combineert Oosterse en Westerse elementen om een unieke en harmonische sfeer te creëren. In dit artikel zullen we de principes van oosterse verlichtingsontwerp verkennen en hoe het in moderne interieurs kan worden toegepast.

De principes van oosterse verlichtingsontwerp

Oosterse verlichtingsontwerp is geworteld in de Oosterse filosofie en cultuur, waarbij de nadruk ligt op evenwicht, harmonie en eenheid. Creativiteit en esthetiek worden gecombineerd met praktische functionaliteit om ruimtes te creëren die zowel prachtig als functioneel zijn. Hieronder staan enkele principes van oosterse verlichtingsontwerp:

Evenwicht

Evenwicht is een belangrijk principe in oosterse verlichtingsontwerp en is gerelateerd aan de Yin en Yang-filosofie. Het idee hierachter is dat de overwegend donkere kleuren in de ene helft in evenwicht worden gehouden door de overwegend heldere kleuren in de andere helft. Door dit evenwicht te creëren, wordt een gevoel van harmonie opgeroepen.

Natuurlijk licht

Oosterse verlichtingsontwerp maakt gebruik van zoveel mogelijk natuurlijk licht. Ramen worden zo geplaatst dat ze optimaal gebruik maken van daglicht en buitenverlichting. Dit creëert een gevoel van openheid en brengt de natuur naar binnen.

Uiterlijk van lichtbronnen

Oosterse verlichtingsontwerp maakt gebruik van natuurlijke en organische materialen in de constructie van lichtbronnen. Hout en papier met verschillende structuren worden veel gebruikt omdat ze een zachte, warme toon creëren.

Ruimtegebruik

Oosterse verlichtingsontwerp houdt rekening met de ruimte waarin de verlichting wordt geplaatst. Kleine fittingen passen goed in kleine ruimtes, terwijl grotere fittingen de ruimte van een grotere kamer in balans kunnen brengen.

Oosterse verlichtingsontwerp toepassen

Nu we de principes van oosterse verlichtingsontwerp hebben besproken, gaan we kijken hoe dit toegepast kan worden in moderne interieurs.

Plaatsing van verlichting

Oosterse verlichtingsontwerp stelt dat de juiste plaatsing van verlichting een grote invloed heeft op de sfeer van een kamer. Het verlichten van de plafonds of wanden kunnen een verbluffend effect hebben.

Verlichting als kunstwerk

Oosterse ontwerpers gebruiken vaak verlichting als kunstwerk in een ruimte. Grote fittingen met opvallende structuren of patronen worden vaak gebruikt als toonbeeld in een ruimte.

Modulaire opstelling

Een andere trend in oosterse verlichtingsontwerp is het gebruik van modulaire opstelling van verlichting. Door verschillende soorten fittingen te combineren, kan een uniek patroon worden gecreëerd dat het licht op een bijzondere manier laat vallen.

Biomimicry

Ten slotte past oosterse verlichtingsontwerp vaak principes van biomimicry toe, waarbij ontwerpen geïnspireerd zijn op natuurlijke objecten. Fittingen die lijken op bloemen of andere natuurlijke objecten, kunnen een gevoel van rust en vrede creëren.

Referenties:

– “Traditional Japanese Desi

Door Candice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *