do. jun 13th, 2024

De geschiedenis van lampenkappen

Lampenkappen bestaan al meer dan honderd jaar en zijn van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de verlichting. In het begin werden lampen zonder kap gebruikt, waardoor het licht ongefilterd in de kamer kwam en daardoor niet erg prettig was voor de ogen. De lampenkap is uitgevonden om het licht te filteren en te verspreiden.

In het begin waren lampenkappen vooral functioneel en werden ze gemaakt van stof of papier. Maar in de jaren 1920 werden ze steeds meer gebruikt als decoratie en werden ze gemaakt van glas, metaal en andere materialen. In de jaren 1960 en 1970 werden lampenkappen steeds meer gebruikt als designelement en werden ze soms zelfs nog belangrijker dan de lamp zelf.

Iconische lampenkappen

Er zijn veel iconische lampenkappen ontworpen in de loop der jaren, die onmiddellijk herkenbaar zijn en een belangrijk onderdeel zijn geworden van de populaire cultuur. Een van de bekendste voorbeelden is de Tiffany-lamp, die werd ontworpen door Louis Comfort Tiffany in het einde van de 19e eeuw. De Tiffany-lamp is bekend om zijn kleurrijke glas-in-lood ontwerp en is nog steeds erg populair bij verzamelaars.

Een ander iconisch voorbeeld is de Arco-lamp, ontworpen door Achille en Pier Giacomo Castiglioni in 1962. De lamp bestaat uit een boog van gebogen staal, die hoog boven de tafel zweeft. De lampenkap is gemaakt van gepolijst aluminium en heeft een unieke halve bolvorm.

Een derde voorbeeld is de Anglepoise-lamp, die werd ontworpen door George Carwardine in 1932. Het ontwerp maakt gebruik van een veersysteem, waarmee de lamp op elke gewenste hoogte of positie kan worden gezet. De lampenkap is gemaakt van gepolijst aluminium en heeft een slanke, cilindrische vorm.

Hedendaagse iconische lampenkappen

Hoewel veel iconische lampenkappen hun oorsprong hebben in het verleden, zijn er nog steeds veel modernere ontwerpen die net zo iconisch zijn geworden. Een voorbeeld hiervan is de Flos-kap, ontworpen door Philippe Starck in de jaren 1990. De lamp bestaat uit een strakke, metalen kap die boven de tafel zweeft en het licht verspreidt via een matglazen diffuser.

Een ander voorbeeld is de Louis Poulsen-kap, ontworpen door Arne Jacobsen in 1960. De lamp bestaat uit een elegante, kegelvormige kap die het licht op een zachte manier filtert en verspreidt. Het ontwerp is tijdloos en wordt nog steeds veel verkocht.

Door Candice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *