ma. apr 15th, 2024

papieren lamp akari

In de jaren vijftig ontwierp de Japans-Amerikaanse beeldhouwer Isamu Noguchi de Akari-lamp. Het is geïnspireerd op traditionele Japanse lantaarns. De lantaarns waren gemaakt van bamboeribben en waren bedekt met fijn papier. Ze waren bedoeld om draagbaar en modulair te zijn. Het papier is ontworpen om het licht te dempen, maar toch gelijkmatig te verdelen.

Noguchi vond zijn eerste model Akari uit in 1951. Daarna ontwierp hij meer dan 100 modellen van de lamp. Hij liet zich inspireren door de traditionele Japanse papieren lantaarns die vissers ’s nachts gebruikten. Uiteindelijk veranderde hij de lantaarns in elektrisch verlichte lampen.

Noguchi’s Akari Light Sculptures zijn handgemaakt in Gifu, Japan. Ze omvatten tafellampen, plafondlampen en vloerlampen. Ze zijn allemaal gemaakt van fijn shoji-papier. Het papier wordt in reepjes gesneden en op bamboe ribbels gelijmd. De ribbels worden vervolgens uitgerekt over sculpturale gevormde houten vormen.

Elk stuk van Akari is uniek en wordt met de hand gemaakt. Elke lamp heeft zijn eigen imperfecties, die het object een warme en unieke persoonlijkheid geven. Sommige tinten bungelen aan het plafond, terwijl andere balanceren op spichtige bamboepalen. De papieren bol is ontworpen om een ​​zachte gloed af te geven, maar is ook geschikt voor gebruik met gloeilampen of LED-lampen. De prijs voor de lamp varieert, afhankelijk van de grootte van de lamp en andere factoren. De prijs kan variëren van $ 1.200 voor een kleine lamp tot $ 14.493 voor een grote lamp.

Akari-lampen werden oorspronkelijk vervaardigd door het Japanse bedrijf Ozeki & Co., die de lampen sinds 1951 maakt. Ze worden verkocht in grote winkels en worden nog steeds met de hand gemaakt in Gifu. Het bedrijf produceert sinds de jaren twintig ook de papieren lantaarns.

De Akari lamp is een combinatie van Japanse esthetiek met hedendaagse kunst. Het is een populair designstuk dat in veel landen een huishoudelijk artikel is geworden. Het is eenvoudig te installeren en het geeft een lichtsoep af die zachtjes verspreidt. Het is ook relatief goedkoop te produceren.

De originele Akari-lamp is ontworpen door Isamu Noguchi, die in 1951 op reis was in Gifu, Japan. Hij werd geïnspireerd door de lantaarns die nachtvissers op de Nagara-rivier gebruikten. Hij begon met twee ontwerpen en creëerde vervolgens meer dan 100 variaties van de lamp. De eerste twee modellen waren schetsen. De lamp werd vervolgens massaal geproduceerd in Japanse fabrieken. Noguchi kwam steeds met nieuwe ontwerpen om de concurrentie voor te blijven.

Akari Light Sculptures worden gekenmerkt door hun helderheid en lichtheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, waaronder tafellampen, plafondlampen en vloerlampen. Elke lichtsculptuur wordt met de hand gemaakt in Gifu, Japan en is verpakt in platte dozen. Ze zijn verkrijgbaar met een optionele 120V US-plafondkabelset. De fabrieksstempel op de doos geeft aan dat het ontwerp is gemaakt door Isamu Noguchi.

De ontwerpen van Isamu Noguchi zijn gemaakt van authentiek Japans papier, dat is afgeleid van de schors van de moerbeiboom. Het papier wordt vervolgens aan beide zijden van het frame gelijmd. Nadat de lijm is opgedroogd, wordt de houten vorm verwijderd.

Door Candice