za. mei 18th, 2024




Ontdek de veelzijdige Pipistrello

Wat is de Pipistrello?

De Pipistrello is een FPGA-ontwikkelbord dat gemaakt is door het bedrijf Farnell. Het bord is genoemd naar het Italiaanse woord voor vleermuis, vanwege het ontwerp van de printplaat. Het bord is bedoeld voor ontwikkelaars die op zoek zijn naar een veelzijdige oplossing voor hun projecten.

Functionaliteiten van de Pipistrello

De Pipistrello heeft een groot aantal functionaliteiten die het bord zeer geschikt maken voor verschillende projecten:

  • 128 MB DDR2 RAM-geheugen
  • 64 MB SPI-flashgeheugen
  • MicroSD-kaartsleuf
  • USB 2.0-hostpoort
  • USB 2.0-devicespoort
  • Ethernet-poort
  • 2x HDMI-poort
  • Audio van 24 bit 96 kHz
  • En nog veel meer!

Met deze functionaliteiten is de Pipistrello zeer flexibel. Het bord kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een mediaspeler te maken, of om een systeem te ontwikkelen voor een internet of things project.

Ontwikkelomgeving

De Pipistrello is ontworpen om te werken met de Xilinx ISE-ontwikkelomgeving. Hiermee kunnen ontwikkelaars FPGA-ontwerpen maken en programmeren. De ontwikkelomgeving is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac OS X.

Open source ontwikkeltools

Naast de Xilinx ISE-ontwikkelomgeving zijn er ook open source alternatieven voor de Pipistrello beschikbaar. Het bord kan bijvoorbeeld worden geprogrammeerd met de open source ontwikkelomgeving FuseSoC. Dit biedt ontwikkelaars meer flexibiliteit en geeft meer controle over het ontwerp van het systeem.

Toepassingen van de Pipistrello

Er zijn talloze toepassingen voor de Pipistrello. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Mediaspeler

Met de Pipistrello kan een mediaspeler worden ontworpen die verschillende formaten kan afspelen. De HDMI-poorten kunnen worden gebruikt om het beeld op een televisiescherm of monitor weer te geven. Ook kan een audio-uitgang worden aangesloten op een versterker of speakerset.

Internet of things

De Pipistrello kan worden ingezet voor het ontwikkelen van een systeem voor het internet of things. Bijvoorbeeld een systeem voor het monitoren van de kamertemperatuur en -humiditeit.

Retrospellen

De Pipistrello kan worden gebruikt om retrospellen te emuleren. Zo kan bijvoorbeeld een NES-emulator worden geïnstalleerd op het bord, waarmee oude Nintendo-spellen kunnen worden gespeeld.

Conclusie

De Pipistrello is een zeer veelzijdig FPGA-ontwikkelbord dat geschikt is voor verschillende projecten. Het bord heeft een groot aantal functionaliteiten en kan worden geprogrammeerd met de Xilinx ISE-ontwikkelomgeving of open source alternatieven. Door de flexibiliteit van de Pipistrello zijn de toepassingen vrijwel eindeloos.


Door Candice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *