do. jun 13th, 2024

Arne Jacobsen was een Deense architect en ontwerper die bekend stond om zijn functionele en minimalistische ontwerpen. Een van zijn meest iconische ontwerpen zijn de wandlampen die hij heeft ontworpen, die nog steeds populair zijn in moderne interieurs.

In deze artikel zullen we ingaan op de geschiedenis en het ontwerp van de Arne Jacobsen wandlampen, evenals hoe ze vandaag de dag nog steeds gebruikt kunnen worden in huis.

Geschiedenis van Arne Jacobsen wandlampen

Arne Jacobsen ontwierp de wandlampen in de jaren 1950 voor het SAS Royal Hotel in Kopenhagen, waar hij ook verantwoordelijk was voor het interieurontwerp. De wandlampen werden ontworpen om functioneel te zijn en bij te dragen aan de moderne uitstraling van het hotel.

Het ontwerp van de wandlampen is geïnspireerd op Jacobsen’s bekende AJ tafellampen. De wandlampen hebben dezelfde slanke vorm en positionering van de arm en de kap. Een ander opvallend kenmerk van de wandlampen is de afwerking in gepolijst chroom, wat zorgt voor een modern en tijdloos design.

De wandlampen waren al snel populair en werden wereldwijd in veel openbare gebouwen geïnstalleerd, zoals het stadhuis van Aarhus in Denemarken en het kantoor van de Duitse luchthaven in Frankfurt.

Ontwerpkenmerken

De Arne Jacobsen wandlampen hebben een aantal interessante ontwerpkenmerken die bijdragen aan hun populariteit en tijdloze uitstraling.

Ten eerste is er de slanke arm van de lamp. Deze is ontworpen om ruimtebesparend te zijn en geeft de lamp een minimalistische uitstraling. De kap van de lamp is ook slank en past perfect bij de arm van de lamp.

Een ander kenmerk van de wandlampen is de afwerking in gepolijst chroom. Dit geeft de lampen een moderne en tijdloze uitstraling en maakt ze perfect geschikt voor moderne interieurs.

Tot slot hebben de Arne Jacobsen wandlampen een verstelbare arm en kap. Hierdoor kunnen ze naar boven, beneden, links of rechts worden gericht, waardoor ze uitermate geschikt zijn als leeslamp of om een specifiek gebied te verlichten.

Hoe te gebruiken in moderne interieurs

Hoewel de wandlampen zijn ontworpen in de jaren 1950, zijn ze nog steeds populair in moderne interieurs. Dit komt omdat de lampen tijdloze ontwerpkenmerken hebben die passen bij veel verschillende interieurstijlen.

Een populaire toepassing van de Arne Jacobsen wandlampen is als leeslamp. De verstelbare arm en kap maken het gemakkelijk om ze aan te passen aan de juiste positie voor lezen of werken.

Een andere manier om de wandlampen te gebruiken, is als sfeerverlichting. Door de wandlampen bijvoorbeeld in een groepje op te hangen, kan er een gezellige sfeer gecreëerd worden in de woonkamer.

Door Candice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *