ma. feb 26th, 2024

Het installeren van verlichting kan soms een uitdaging zijn. Vooral als je van inbouwverlichting wilt overstappen naar hangende verlichting. Het kan een lastige en tijdrovende klus zijn, maar het resultaat is het zeker waard. In dit artikel gaan we dieper in op het proces van het omzetten van inbouwverlichting naar hangende verlichting en geven we enkele tips en tricks om dit proces soepeler te laten verlopen.

Stap 1: Verwijder de oude inbouwverlichting

Voordat je kunt beginnen met het installeren van hangende verlichting, moet je eerst de oude inbouwverlichting verwijderen, als je die hebt. Schakel de stroom uit voordat je begint en verwijder voorzichtig het oude armatuur. Als je problemen hebt met het verwijderen van het armatuur, raadpleeg dan een elektricien om schade te voorkomen.

Stap 2: Kies de juiste hangende verlichting

Zodra de oude inbouwverlichting is verwijderd, is het tijd om de nieuwe hangende verlichting te kiezen. Er zijn talloze opties beschikbaar, waaronder hanglampen, kroonluchters, railverlichting en nog veel meer. Het is belangrijk om de juiste verlichting voor jouw ruimte te kiezen en rekening te houden met de grootte, de stijl en het doel van de verlichting.

Stap 3: Boor gaten in het plafond en installeer de beugels

Als je ervoor hebt gekozen om een hanglamp te installeren, moet je gaten boren in het plafond waar de beugels kunnen worden geplaatst. Meet indien nodig meerdere keren om ervoor te zorgen dat de beugels gelijkmatig zijn verdeeld. Installeer vervolgens de beugels voor de nieuwe verlichting.

Stap 4: Verbind de bedrading

Als de beugels zijn geïnstalleerd, is het tijd om de bedrading aan te sluiten. Dit kan een gecompliceerde stap zijn, vooral als je niet bekend bent met elektrische werkzaamheden. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste veiligheidsvoorzieningen te nemen, zoals handschoenen en een spanningsmeter. Als je je niet comfortabel voelt bij het aansluiten van de bedrading, is het beter om een professional in te schakelen om dit voor je te doen.

Stap 5: Hang de verlichting op

Als de bedrading is aangesloten, hoef je alleen nog maar de nieuwe verlichting op te hangen. Dit kan een uitdaging zijn, vooral als je een zware kroonluchter hebt gekozen. Zorg ervoor dat je hulp krijgt bij het tillen en ophangen van de verlichting, om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier wordt opgehangen.

Tips en tricks

Voordat je begint met het omzetten van inbouwverlichting naar hangende verlichting, zijn hier nog enkele tips en tricks om het proces soepeler te laten verlopen:

  • Lees altijd de instructies voor het installeren van de nieuwe verlichting
  • Meet meerdere malen om nauwkeurig te zijn
  • Neem de tijd om veiligheidsvoorzieningen te nemen
  • Vraag hulp bij het tillen van zware verlichting
  • Als je het niet zeker weet, schakel dan een professional in

Het kan een uitdaging zijn om van inbouwverlichting over te stappen op hangende verlichting, maar het is zeker de moeite waard. Door het volgen van deze stappen en het nemen van de juiste veiligheidsvoorzieningen, kun je gemakkelijk nieuwe hangende verlichting installeren en je ruimte een compleet nieuwe uitstraling geven.

Door Candice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *