zo. apr 14th, 2024

Art deco is een stroming in de kunst en vormgeving die ontstond in de jaren 20 van de vorige eeuw en een enorme populariteit kreeg in de jaren 30. Het kenmerkt zich door strakke geometrische lijnen, glanzende oppervlakken en rijke kleuren en patronen. Art deco heeft tot op de dag van vandaag een grote invloed op de vormgeving van verlichtingsarmaturen, en wandlampen in het bijzonder.

Wat zijn art deco wandlampen?

Art deco wandlampen zijn lampen die aan de wand worden bevestigd en die de stijlkenmerken van art deco vertonen. Vaak hebben deze lampen een zwenkarm waarmee je de lamp kunt richten. Art deco wandlampen zijn bedoeld om zowel functioneel licht te geven als bij te dragen aan de ambiance van de ruimte waarin ze geplaatst worden.

De kenmerken van art deco wandlampen

Art deco wandlampen zijn herkenbaar aan hun karakteristieke stijlkenmerken. Een aantal van die kenmerken zijn:

  • Geometrische vormen zoals cirkels, driehoeken, vierkanten en halve maantjes
  • Gepolijste, glanzende oppervlakken van chroom, nikkel of andere metalen
  • Rijke kleuren zoals bordeauxrood, smaragdgroen, blauw en goud
  • Grafische patronen zoals zigzag, strepen en cirkels
  • Vaak voorzien van glazen kappen, die het licht op een subtiele manier verspreiden

Waar zijn art deco wandlampen geschikt voor?

Art deco wandlampen zijn geschikt voor verschillende soorten interieurs. Ze passen goed bij interieurs die een minimalistische en strakke uitstraling hebben, maar ook bij een interieur dat juist wat meer warmte en gezelligheid nodig heeft. Art deco wandlampen komen goed tot hun recht in een gang, woonkamer, slaapkamer of studeerkamer.

Waar koop je art deco wandlampen?

Art deco wandlampen zijn zowel nieuw als tweedehands te koop. Een groot aanbod is te vinden bij antiek- en curiosawinkels, maar ook online zijn er genoeg aanbieders te vinden. Veel lampen worden aangeboden op websites als Marktplaats, eBay en Etsy.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van art deco wandlampen?

Als je op zoek bent naar een art deco wandlamp, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om de staat van de lamp te controleren. Bij tweedehands exemplaren kan het zijn dat er beschadigingen zijn opgetreden, zoals krassen of putjes. Daarnaast moet je goed kijken naar de afmetingen van de lamp en bepalen of deze past bij de ruimte waarin je hem wilt plaatsen. Houd ook rekening met de kleur en stijl van de lamp, en bepaal of deze past bij de rest van je interieur.

Art deco wandlampen zijn een stijlvolle toevoeging aan ieder interieur. Door hun unieke stijlkenmerken en subtiele vormgeving zijn ze zowel functioneel als sfeervol. Of je nu op zoek bent naar een nieuw of tweedehands exemplaar, er is altijd wel een art deco wandlamp te vinden die bij jouw wensen past.

Door Candice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *