zo. apr 14th, 2024

Inleiding

Kinetic pendants, ook wel bewegende hangers genoemd, zijn sieraden die zijn ontworpen om in beweging te blijven terwijl ze worden gedragen. Deze sculpturale stukken zijn gemaakt van verschillende materialen en kunnen worden aangedreven door zwaartekracht, wind, magnetisme en zelfs de beweging van de drager. In dit artikel zullen we de pracht en functionaliteit van kinetic pendants onderzoeken en hun rol in de wereld van hedendaagse sieraden bekijken.

De geschiedenis van Bewegende Hangers

Kinetic pendants zijn niet nieuw; ze werden voor het eerst geïntroduceerd in de jaren ’30 door kunstenaar Alexander Calder. Zijn bewegende sculpturen waren een sensatie en in de loop der jaren hebben veel andere kunstenaars en ontwerpers hun eigen interpretaties van kinetische sieraden gecreëerd. Tegenwoordig zijn kinetic pendants populair bij sieradenontwerpers en verzamelaars over de hele wereld.

Materialen en Technieken

Kinetic pendants kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals metaal, hout, glas en zelfs papier. Het is gebruikelijk dat deze stukken meerdere componenten hebben die bij elkaar worden gehouden door kleine verbindingen, zoals scharnieren en kogellagers. Door deze verbindingen kan het juweel bewegen en een dynamische uitstraling hebben.

Magnetisme

De aantrekkingskracht van magneten kan worden gebruikt als drijvende kracht bij kinetic pendants. Een voorbeeld van dit type juweel is een magneethanger die bestaat uit twee magneten die elkaar aantrekken. Deze magneten zijn bevestigd aan een kabel die is vastgemaakt aan de hanger. Wanneer de drager beweegt, beweegt de kabel en beweegt ook de hanger.

Zwaartekracht

Een ander type kinetic pendant is in staat om te bewegen door middel van zwaartekracht. Een voorbeeld hiervan is de “mobile” hanger, die bestaat uit verschillende metalen stukken die zijn opgehangen aan delicate draden. Wanneer de hanger wordt gedragen, bewegen de stukken op natuurlijke wijze mee met de beweging van de drager.

Wind

Het gebruik van wind als drijvende kracht is een andere techniek die wordt gebruikt bij kinetic pendants. Een voorbeeld hiervan is een hanger die bestaat uit een discvormig stuk metaal dat aan één kant is gebogen, vergelijkbaar met de vleugel van een vliegtuig. Wanneer de drager beweegt, beweegt de hanger en draait de plaat om in de wind te vangen, waardoor deze begint te spinnen.

De Verzameling van Kinetic Pendants

Kinetische sieraden worden beschouwd als een bijzondere categorie binnen de wereld van hedendaagse sieraden. Collecties van kinetic pendants kunnen zowel sculpturaal als functioneel zijn, afhankelijk van de ontwerper. Sommige verzamelaars en ontwerpers zien deze stukken als draagbare kunst, terwijl anderen deze stukken als modeaccessoires beschouwen.

De artistieke waarde

Kinetische sieraden worden vaak beschouwd als draagbare kunst omdat ze, naast het functionele aspect, ook een artistieke waarde hebben. Sommige ontwerpers gebruiken deze stukken als canvassen voor hun sculpturale uitdrukkingen en maken vaak unieke, eenmalige stukken. In feite zijn sommige kinetic pendants meer sculpturen geworden dan draagbare sieraden.

De mode waarde

Hoewel veel ontwerpers en verzamelaars de artistieke waarde van kinetic pendants waarderen, zijn deze stukken ook gewaardeerd als modeaccessoires. Veel ontwerpers zijn erin geslaagd om functionele en modieuze kinetic pendants te creëren die populair zijn bij liefhebbers van hedendaagse sieraden.

Door Candice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *