zo. jul 14th, 2024

gekleurde plafonds

Een beschilderd plafond is een plafond dat is bedekt met een artistieke muurschildering of schilderij. Deze muurschilderingen zijn vaak gemaakt met mozaïektegels of fresco’s. Ze kunnen moeilijk uit te voeren zijn, maar worden beschermd tegen beschadiging door stof en vingers. Deze plafonds zijn vaak erg mooi en geven een ruimte een unieke en kleurrijke uitstraling.

Felle kleuren

Als je een gekleurd plafond hebt, kun je kiezen uit een verscheidenheid aan kleuren die je kamer zullen laten opvallen. Gedurfde kleuren kunnen echter te overweldigend en eentonig lijken. Om te voorkomen dat dingen er te fel uitzien, kunt u een neutrale kleur voor het plafond gebruiken. Dit houdt de uitstraling van uw kamer licht en luchtig, maar blijft toch een opvallend accent.

Hoewel wit over het algemeen de veiligste kleur is om voor het plafond te gebruiken, kunt u ook andere kleuren gebruiken. Als je bijvoorbeeld een felgekleurde kamer hebt, kun je kiezen voor een kleur die het gevoel van blauwe lucht oproept. U moet echter een kleur kiezen die past bij de architectuur en het trimwerk van uw huis.

Contrasterende kleuren

Contrasterende kleuren op gekleurde plafonds geven een ruimte een decoratieve uitstraling. Als het goed wordt gedaan, kunnen contrasterende kleuren het uiterlijk van een kamer verbeteren en tegelijkertijd een functioneel doel bieden. Door bijpassende accessoires te kiezen, wordt de look compleet. Het is ook een goed idee om een ​​kleur te kiezen die bij de rest van de kamer past.

Een lichte contrasterende kleur op een gekleurd plafond trekt de aandacht naar boven en behoudt toch een open, luchtige uitstraling. Poederroze 2009-70 kan bijvoorbeeld een formele ruimte opfleuren en tegelijkertijd een speels tintje geven. Een andere kleur die kan worden gebruikt op gekleurde plafonds is blauw, dat wordt geassocieerd met rustige omgevingen en open luchten. Nivara Xaykao, een Benjamin Moore-expert in kleurontwerp, zegt dat blauwe plafonds natuurlijk licht binnenlaten en het gevoel van een grotachtige atmosfeer verminderen.

Lichte kleuren

Plafondschildering is een geweldige manier om een ​​vleugje kleur in een kamer te introduceren en tegelijkertijd het interieurontwerp aan te vullen. Het kiezen van primaire kleuren is een gemakkelijke manier om te beginnen, omdat ze gemakkelijk kunnen worden opgebouwd en aangevuld. Lichtblauw zal bijvoorbeeld een kamer openen en het gevoel van een blauwe lucht weerspiegelen.

Het type verf dat u voor uw plafond kiest, hangt af van de grootte van de kamer, de architectuur en de bestaande meubels en verlichting. Het is ook belangrijk om na te denken over hoe de plafondkleur zal coördineren met de rest van de kleuren van de kamer. Witte plafonds en muren komen vaak voor, maar kunnen de ruimte koud en steriel maken.

Donkere kleuren

Het gebruik van donkere kleuren op gekleurde plafonds kan een ruimte groter en ruimer doen lijken. Bovendien trekt zwarte verf het oog naar boven, waardoor de indruk ontstaat dat de muren hoger zijn. Donkere verfkleuren zijn minder vergevingsgezind dan lichtere tinten, dus je moet snel werken om ze in de ruimte te laten opgaan.

Naast het creëren van een intieme sfeer, kan een donker gekleurd plafond de aandacht vestigen op andere architectonische kenmerken. Donkere kleuren kunnen ook worden gebruikt om een ​​warme, gezellige sfeer te creëren. Als u echter in een kleine woning woont, kan een donker plafond de kamer krap en benauwend maken.

Asymmetrische plafonds schilderen

Als uw kamer een symmetrisch plafond heeft, heeft u twee opties voor kleur. De eerste is om een ​​lichte kleur op de muren te gebruiken en een donkere kleur op het plafond om de illusie van een hoger plafond te creëren. Dit zorgt voor een dramatische uitstraling in uw kamer en voegt drama toe aan uw ruimte. De andere optie is om je plafond te schilderen in een kleur die contrasteert met je muren. Dit voegt diepte toe en creëert scheidingen in de kamer en geeft de kamer een groter gevoel. Zorg er echter voor dat u lichtere of donkere tonen kiest, want middentonen zullen er niet goed uitzien in deze instelling.

Het schilderen van een ongelijk plafond is een uitdaging, maar het kan worden bereikt. Om dit te doen, heb je een penseel nodig met een hoek die groot genoeg is om het gebogen oppervlak gelijkmatig te schilderen. Een trapladder of valdoek is handig om de vloer te beschermen tijdens het schilderen. Als je klaar bent met het schilderen van de muren, kun je de verf op het plafond aanbrengen.

Een kleur kiezen voor schuine plafonds

Bij het schilderen van schuine plafonds heb je een paar keuzes. Ten eerste kun je een kleur gebruiken die contrasteert met de muren. Als je bijvoorbeeld een roze muur hebt, kun je de helft van de sterkte van de roze verf op het plafond gebruiken. Een andere optie is om een ​​donkere en dramatische kleur op het plafond te gebruiken. U moet echter geen verf met een diepe basis gebruiken, omdat deze mogelijk niet genoeg verf bevat.

Als het plafond erg schuin staat, kun je misschien kiezen voor een neutrale tint. Dit zal helpen om het oog weg te trekken van de onregelmatigheid. U kunt ook rekening houden met de grootte van de kamer en de schaal van de schuine plafonds om een ​​kleur te vinden die bij uw ruimte past. Een kleine zolder met schuine plafonds kan er bijvoorbeeld cool uitzien met een tweekleurig kleurenschema. Een muur kan koel wit zijn en een muur kan zwart zijn om contrast toe te voegen.

Door Candice